Retkeilyn ja luontokohteiden Lohja

Lohja ja sen lähialueet ovat täynnä upeita retkeily- ja luontokohteita. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Hiidenvesi: Hiidenveden kaunis järvimaisema tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet veneilyyn, kalastukseen, uintiin ja melontaan. Lisäksi Hiidenvedellä sijaitsee Repoveden kansallispuiston tapaan kallioinen Karnaistenkorven retkeilyalue.
  • Mustionjoki: Mustionjoen varrelta löytyy paljon historiallisesti merkittäviä kohteita, kuten Mustion linna ja Billnäsin ruukki. Lisäksi alueella on upeita luontopolkuja, joilla voi ihailla joen varren kaunista maisemaa.
  • Lohjanharju: Lohjanharju on Suomen eteläisin harjujakso ja se tarjoaa upeat maisemat yli Lohjanjärven. Alueella on runsaasti patikointi- ja hiihtoreittejä sekä laskettelukeskus.
  • Teijo: Teijon kansallispuisto sijaitsee Salossa, noin tunnin ajomatkan päässä Lohjalta. Alueella on upeita metsäpolkuja ja järviä, ja siellä voi harrastaa muun muassa melontaa, patikointia ja pyöräilyä.
  • Valkmusa: Valkmusan kansallispuisto sijaitsee Pyhtäällä noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Lohjalta. Alueella on ainutlaatuinen saaristo ja kosteikko, jossa voi ihailla harvinaisia lintulajeja ja nauttia upeasta luonnosta.

Alueeseen on helppo tutustua pyöräillen tai patikoiden. Mahdollisesti myös yön yli teltassa majoittuen.

  • Lohjanjärven ympäriajo: Lohjanjärven ympäriajo on noin 50 kilometrin mittainen pyöräilyreitti, joka kulkee Lohjanjärven ympäri kauniissa maalaismaisemissa. Reitti on sopivan tasainen ja sopii hyvin myös aloittelijoille.
  • Karnaistenkorven retkeilyalue: Karnaistenkorven retkeilyalue sijaitsee Hiidenveden rannalla ja tarjoaa upeat mahdollisuudet patikointiin, pyöräilyyn ja muihin ulkoiluharrastuksiin. Alueella on runsaasti hyvin merkittyjä reittejä, joita pitkin voi tutustua alueen kauniisiin metsiin ja järvimaisemiin. Karnaistenkorvessa on kaksi leirintäaluetta, joilla voi telttailla. Alueelta löytyy myös useita tulentekopaikkoja ja kuivakäymälöitä.
  • Teijon kansallispuisto: Teijon kansallispuistossa on monia patikointi- ja pyöräilyreittejä, jotka tarjoavat upeita maisemia metsissä ja järvien rannoilla. Kansallispuiston maasto on vaihtelevaa, joten reitit sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin pyöräilijöille. Kansallispuistossa on useita telttailualueita, joista löytyy tulentekopaikat, kuivakäymälät ja kaivo. Alueella on myös mahdollista yöpyä autiotuvissa.
  • Nummelanharju: Nummelanharju on noin 10 kilometrin mittainen harjupolku, joka kulkee Nummelan kirkolta Karnaistenkorven retkeilyalueelle. Polku tarjoaa upeat näkymät yli Nummelanjärven ja sen varrella on myös useita taukopaikkoja.
  • Halikonlahti luontopolku: Halikonlahti luontopolku sijaitsee Salossa, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Lohjalta. Polku kulkee kauniin Halikonlahden rantamaisemissa ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen monipuoliseen luontoon.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä alueen retkeily- ja pyöräilyreiteistä. Lohjalta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, oli sitten kyseessä helppo perhepyöräilyreitti tai haastavampi patikkapolku.

On tärkeää muistaa, että telttailu ja leiriytyminen on sallittua vain sille osoitetuilla paikoilla ja retkeilijöiden on huolehdittava alueiden siisteydestä ja luonnon kunnioittamisesta.