Lohja juhlii 700-vuotista historiaansa: Kohti uusia vuosisatoja

paavolan tammi lohja

Lohja on historiallinen kaupunki Etelä-Suomessa, ja tunnettu kauniista järvimaisemistaan ja monipuolisesta kulttuurielämästään. 

Kaupunki sijaitsee Lohjanjärven rannalla ja tarjoaa asukkailleen sekä vierailijoilleen yhtä aikaa luonnonläheisen ympäristön että kaupunkimaisen elämän. Lohja on myös tunnettu historiallisista nähtävyyksistään, kuten Lohjan Pyhän Laurin kirkosta, ja se on kasvanut merkittäväksi osaksi Suomen kulttuuri- ja talouselämää.

Nyt Lohja on juhlimassa 700-vuotista taivaltaan elokuussa 2023. Tämä on hieno saavutus ja varmasti merkittävä tapahtuma paikkakunnalla. Juhlavuoden aikana voi odottaa monenlaista ohjelmaa, tapahtumia ja juhlallisuuksia, joilla kunnioitetaan Lohjan pitkää historiaa ja kehitystä. Pääjuhla lauantaina 12. elokuuta kestää koko päivän. Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia ja avoimia kaikille osallistujille.

Päätapahtuma Aurlahtifest

Lohjalaisilla on vahva kotiseutuylpeys, joka juontaa juurensa kaupungin rikkaasta historiasta, kauniista luonnosta ja monipuolisesta kulttuurielämästä. He ovat ylpeitä paikkakuntansa saavutuksista ja perinteistä, ja tämä ylpeys näkyy niin arjessa kuin erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa. 

Kotiseutuylpeys on voimakas side, joka yhdistää lohjalaisia ja luo vahvan yhteisöllisyyden tunteen. Siinä missä onlinekasinot juhlivat syntymäpäiviään hyvillä bonustarjouksilla ja ilmaiskierroksilla, lohjalaisilla on mielessä paljon muuta.

Päätapahtuma Aurlahtifest järjestetään Aurlahden rannalla. Kyse maksuttomasta kesäfestarista, joka alkaa klo 10. Lavalla nähdään monia loistavia lohjalaistaustaisia esiintyjiä, kuten Juha Lehti, Antti Ketonen ja Elias Kaskinen. Myös paikallinen bändi Safetybox esiintyy festareilla, ja Lohjan kaupunginorkesteri luo musiikillista taustaa. Illan huipentaa Sannin live-esitys. 

Sanni on yksi seuratuimmista ja suosituimmista suomalaisista muusikoista, ja hänet on tunnustettu omaperäisistä sanoituksistaan sekä suurista pop-melodioistaan, jotka johdattavat hänen musiikkinsa toistuvasti suoratoistopalveluiden ja radioiden kärkipaikoille. Artistina Sanni on arvostettu ja palkittu voittaen uransa aikana kolme Emma-palkintoa sekä Musiikkikustantajien Vuoden biisi -palkinnon. 

Tekemistä torstaista sunnuntaihin

Vuonna 2022 toteutettiin Lohja700-ideakilpailu, jossa kuntalaisilta pyydettiin ehdotuksia erilaisista tapahtumista ja aktiviteeteista. Kilpailuun saatiin yhteensä 84 erilaista ehdotusta. Lohja700-työryhmä valitsi näistä neljä ideaa, jotka tullaan kehittämään ja viemään eteenpäin juhlavuotta varten. 

Valittuihin ideoihin kuuluivat #Lohja700-somekampanja ja 700 lohjalaisen esittely, keskiaikainen teemaopastus Pyhän Laurin kirkossa, joka keskittyy menneisyyteen ja keskiaikaiseen elämään, seinämaalausten esittelykierros Pyhän Laurin kirkossa sekä näyttely muodin kehityksestä sadan vuoden aikana.

Tässä esimerkkejä erilaisista tapahtumista, joihin Lohja 700-juhlavuotisviikonloppuna voi osallistua:

  • Torsti Salosen luento: ”Lohja ja Suomi seitsemän vuosisataa sitten” pääkirjastolla 
  • Avoimia opastuksia Lohjan Museolla. Kierroksia näyttelyihin ”Viestejä menneisyydestä” ja ”Puettu vuosista” tasatunnein.
  • Juhlakulkue terveysasemalta kirkkokentälle
  • Juhlarauhan julistus kirkkoherra Juhani Korteen toimesta
  • Keskiaikainen hevosesitys ja keskiaikaisten aseiden esittelyä 
  •  Suomen Musiikintekijät Lohjalla. Artistivieraana Eroma ja Lohjan kaupungin orkesterin taiteellinen johtaja Jukka Untamala. Tapahtumapaikka: Sibelius-sali (Laurentius-talo).

Juhlaviikonlopun päättää Lohjan seurakunnan juhlallinen Jumalanpalvelus.

Tapahtuman myyntialue tarjoaa monipuolisen valikoiman herkullista ruokaa, kuten burgereita, hodareita, uuni- ja makkaraperunoita sekä paikallisia muikkuja. Lisäksi voit maistella erilaisia kansainvälisiä makuja, kuten venezuelalaista, thailaista, ukrainalaista ja kreikkalaista ruokaa. Herkutteluhetkeen valikoimaan kuuluvat letut, jäätelö, hattara ja lakritsa, joita voit nauttia kahvin kera. 

Esitysten lomassa voit myös tutustua pakopelaamiseen ja hyvinvointikeskus Aplicon tarjoamiin palveluihin. Paikalliset yritykset ja palveluntarjoajat ovat tervetulleita hakemaan käyttöoikeutta Lohja700-juhlavuoden logolle omiin tuotteisiinsa tai palveluihinsa. Tarjolla on mahdollisuus liittää logo esimerkiksi elintarvikkeisiin, esineisiin tai erilaisiin palveluihin. Erityisesti arvostetaan tuotteita, jotka heijastavat juhlavuoden teemaa ja paikkakunnan identiteettiä.

Lohja juhlistaa 700-vuotista historiaansa juhlaliputuksella

Juhlaliputus on symbolinen ele, joka heijastaa juhlan ilmapiiriä ja kunnioitusta tapahtumaa kohtaan nostamalla kansallislippu tai muu juhlaan liittyvä lippu salkoon erityistilanteiden kunniaksi. Tällaisia tilaisuuksia voivat olla esimerkiksi valtiolliset juhlapäivät, kuninkaalliset häät, tärkeät valtiovierailut, paikalliset juhlavuodet tai muut historialliset merkkipaalut. Eli tietenkin Lohjan 700-vuotispäivät!

Liputus Lohjalla käynnistyy lauantaiaamuna kello 8 ja jatkuu aina sunnuntai-illan kello 21 saakka. Lohjan kaupunki rohkaisee kaikkia asukkaita osallistumaan juhlaliputukseen. Liputusta suoritettaessa on tärkeää noudattaa vallitsevia liputusaikoja, jotka määräävät, että liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa tai viimeistään klo 21 kesäaikana.

Lohja700: Juhlavuodesta kohti loistavaa tulevaisuutta

Juhlien jälkeen Lohja jatkaa kehittymistään ja rakentaa edelleen tulevaisuuttaan. Juhlavuoden pohjalta saatetaan aloittaa uusia projekteja, jotka perustuvat paikkakunnan rikkaaseen historiaan ja vahvaan yhteisöllisyyteen. Tapahtumien ja juhlien innoittamana Lohjalla voi olla lisää kulttuuritapahtumia, festivaaleja, taide- ja musiikkihankkeita sekä muita yhteisöllisiä aktiviteetteja.

Lohjan tulevaisuus voi näyttää valoisalta monellakin tavalla. Kaupungin panostus koulutukseen, innovaatioihin ja yritystoimintaan voi tuoda taloudellista kasvua ja työllisyyttä alueelle. Luonnonkauniilla ympäristöllään ja järvimaisemillaan Lohja voi houkutella lisää asukkaita ja matkailijoita, mikä edistää paikallista elinvoimaisuutta.

Kaupunkisuunnittelussa voidaan pyrkiä tasapainottamaan modernin kaupunkiympäristön tarpeita säilyttämällä samalla Lohjan historiallista arvokasta ilmettä. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti Lohjalla voidaan satsata ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, vihreään energiaan ja kestävään liikkumiseen.

Lohjan tulevaisuus riippuu paikallisten asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen aktiivisuudesta ja yhteistyöstä. Jatkossakin Lohja voi olla paikka, jossa historia ja nykyaika sulautuvat yhteen luoden elinvoimaisen ja monipuolisen yhteisön.